CERCA atorga els Premis Pioner 2016

21.12.2016

Aquests premis reconeixen a recent doctorats que orienten la seva investigació a obtenir resultats industrials o comercials

La Institució CERCA ha celebrat avui l’acte de lliurament dels Premis Pioner 2016. Els guardonats han estat Ariadna Bartra, de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), Carles Estruch, del Centre Internacional en Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE), Patricia Fernández, de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), Cristina Sáez, de l’Institut de Recerca Vall d’Hebron (VHIR) i Gemma Sebares, de l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

En aquesta tercera edició han participat un total de vint-i-sis investigadors i investigadores (15 homes i 11 dones) provinents de quinze centres CERCA. Per àmbits, s’han presentat 2 projectes de ciències; 12 de ciències mèdiques i de la salut; 2 de ciències de la vida, 6 d’enginyeria i 1 d’Humanitats i Ciències Socials.

La dotació de cada premi és de 1.000 Euros, que aporten les institucions i empreses col·laboradores amb aquesta iniciativa CERCA. Enguany, han estat Biocat, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), la incubadora mVenturesBcn i el bufet d’advocats ROUSAUD COSTAS DURAN SLP.

Els premis Pioner reconeixen aquells investigadors dels centres CERCA que durant els darrers 12 mesos han presentat la tesi doctoral amb una clara vocació per iniciar o enfortir alguna tecnologia o producte que pugui tenir interès industrial o comercial, o bé que contribueix significativament al desenvolupament de polítiques públiques.

Enguany el jurat ha estat integrat per Eduard Balbuena, professor del Departament d’Empresa de la UAB, Josep Maria Pujals, advocat d’Oficina Ponti, Anna López Lozano, directora de Propietat Intel·lectual a EQ Esteve, Pere Joan Cardona, investigador principal de la Unitat de Tuberculosi Experimental de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol i Adrià Batlle, director d’mVenturesBcn.
Llistat de guardonats:

Dra. Ariadna Bartra Cisa, de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) pel seu projecte d’investigació: «Detecció d’estats inadequats per la conducció d’un vehicle a partir de la degradació del control dinàmic.»

El jurat ha valorat l’aplicabilitat directa i una vocació de mercat des del seu plantejament. Amb impacte en la millora de la seguretat viària.

 

Dr. Carles Estruch i Tena, del Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE) pel seu projecte d’investigació: «Nuevo concepto de Puente de vigas hinchables ligero, modular y portátil.»

El jurat ha valorat l’aportació al mercat d’una tecnologia sofisticada amb una aplicació nova d’impacte immediat.

 

Dra. Patricia Fernández Nogueira, de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) pel seu projecte d’investigació: «Fibroblast role in the acquisition and maintenance of breast cancer resistance to anti HER2-therapies. Identification of novel compensatory Tyrosine Kinase receptors.»

El jurat ha valorat la Introducció d’una millora rellevant en el tractament d’aquest tipus de tumor amb una teràpia complementaria original.

 

Dra. Cristina Sáez López, del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) pel seu projecte d’investigació: «Mecanismos moleculares que regulan la expresión de la SHBG: implicaciones en la obesidad.»

El jurat ha valorat l’aplicació d’un biomarcador a una teràpia contra l’obesitat.

 

Dra. Gemma Sebares Valle, de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) pel seu projecte d’investigació: «Avaluació del procés de socialització dels jaciments de la Sierra de Atapuerca al Museo de la Evolución Humana de Burgos.»

El jurat ha valorat l’aplicació de tecnologies en una àrea poc transformada.

D’esquerre a dreta, els guardonats Carles Estruch i Tena (CIMNE); Gemma Sebares Valle (IPHES); Ariadna Bartra Cisa (IBEC); Cristina Sáez López (VHIR) i Patricia Fernández Nogueira (IDIBAPS) amb els representants de les empreses col·laboradores (Rafael Marin, director de la FCRI, Lluís Rovira director de CERCA, Adrià Batlle, director d’mVentureBCN, Ignasi Costas soci de Rousaud, Costas Duran SLP i Albert Barberà, director general de Biocat.)