CERCA atorga els Premis Pioner 2018

20.12.2018

Aquests premis reconeixen a recent doctorats que orienten la seva investigació a obtenir resultats industrials o comercials

La Institució CERCA ha celebrat avui l’acte de lliurament dels Premis Pioner 2018. Els guardonats han estat Carlos Abellan de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Andrea Duane del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), Ana Gámez de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP) i Jemish Parmar de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).

En la cinquena edició d’aquests premis han participat un total de catorze investigadors i investigadores (8 homes i 6 dones) provinents de deu centres CERCA. Per àmbits, s’han presentat 3 projectes de ciències; 3 de ciències mèdiques i de la salut; 4 de ciències de la vida i 4 d’enginyeria.

La dotació de cada premi és de 1.000 Euros, que aporten les institucions i empreses col·laboradores amb aquesta iniciativa. Enguany, els col·laboradors han estat el programa The Collider de Mobile World Capital Barcelona i el bufet d’advocats Rousaud Costas Duran SLP.

El jurat ha estat integrat per Eduard Balbuena, professor del Departament d’Empresa de la UAB, Josep Maria Pujals, advocat d’Oficina Ponti, Melba Navarro, doctora en bioenginyeria i experta en transferència de tecnologia a CIMNE Tecnologia, Anna López Lozano, doctora en química i experta en patents, Miquel Sierra, president de Conicyt i gerent d’Innovació i comunicació a INIA Uruguay, Manuel Palacín, director del programa The Collider a Mobile World Capital Barcelona i Roger Cabezas, director de projectes de CERCA i responsable de transferència de tecnologia.

Els premis Pioner reconeixen aquells investigadors dels centres CERCA que durant els darrers 12 mesos han presentat la tesi doctoral amb una clara vocació per iniciar o enfortir alguna tecnologia o producte que pugui tenir interès industrial o comercial, o bé que contribueix significativament al desenvolupament de polítiques públiques.

Llistat de guardonats:

Dr. Carlos Abellan Sanchez, per la tesi “Quantum random number generator for industrial applications”.
El jurat ha valorat la proposta com una combinació d’excel·lència científica amb una aplicació industrial molt propera.

Dra. Andrea Duane Bernedo, per la tesi “Assessing global change impacts on fire regimes in Mediterranean Ecosystems”.
El jurat ha valorat el màxim impacte social de la proposta tot i dirigir-se a un mercat clarament delimitat per a entitats públiques responsables del territori i la seguretat, i propietaris privats. Resulta molt destacable el suport dels GRAF com a experts de màxim nivell. Proposa una metodologia molt valuosa per atacar fenòmens actuals amb gran impacte econòmic, ambiental i cap a la població.

Dra. Ana Gámez Valero, per la tesi “Characterization of dementia with Lewy bodies: Identificacion of a specific bio-signature from blood for the differential diagnosis of dementia with Lewy bodies”.
Tot i que l’arribada al mercat és llunyana, el jurat ha valorat el fet de ser una tesi ben elaborada sobre un tema d’impacte con són les malalties neuro-degeneratives i la medicina personalitzada. Es veu com un pas endavant en la diagnosi de diferents demències amb interès no només pel sistema de salut sinó també per empreses farmacèutiques que investiguen agents específics.

Dr. Jemish Parmar, per la tesi “Micromotors for Environmental Applications”.
El jurat ha valorat el fet de tractar-se d’una tecnologia en procés de patent i amb ampli i important ventall de possibilitats.

#PremisPioner