Com si fóssim neandertals!

03.08.2019

Nova campanya d’excavació a la Cova del Toll i Cova de les Teixoneres, a Moià, del 5 al 24 d’agost
El dia dissabte 10 d’agost se celebrarà una Jornada de Portes Obertes i un taller demostració sobre les eines prehistòriques i el foc
La Cova del Toll i Cova de les Teixoneres, ubicades a Moià (Moianès), acullen del 5 al 24 agost una nova campanya d’excavació per aprofundir en el coneixement de les societats neandertals. En aquest marc, el dissabte 10 d’agost se celebrarà una Jornada de Portes Obertes que inclou el taller demostració d’elaboració i ús d’eines de pedres i el foc, Com si fóssim neandertals!, a les 11 h i a les 12:30 h, a càrrec de Miquel Guardiola, responsable de l’Àrea de Socialització de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social).
Excavació a la Cova de les Teixoneres l’agost de 2018 – IPHES
En els treballs d’excavació hi pren part un equip de 25 persones provinents sobretot de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV), i de la Universitat de Bordeus (França). L’excavació la codirigeixen Jordi Rosell i Florent Rivals de l’IPHES juntament amb Ruth Blasco del CENIEH (Centro Nacional de la Investigación de la Evolución Humana).
L’arqueòleg Jordi Rosell ha comentat que el propòsit de la campanya d’enguany és “contribuir al coneixement del comportament  i evolució dels neandertals a través de les seves relacions amb el medi natural i els grans carnívors”. Els treballs se centraran al nivell III de més de 50.000 anys d’antiguitat, on es preveu recuperar abundants restes lítiques i faunístiques.
A l’esquerre una ascla obtinguda a partir del nucli (matèria primera) que està al seu costat i que era freqüent en la tecnologia dels neandertals, tallada pel company que farà la demostració, Miquel Guardiola, autor també de la fotografia.
Aquesta excavació compta amb l’ajut de la Generalitat, de l’Ajuntament de Moià i del propi IPHES. Forma part del projecte de recerca d’aquest institut que porta per nom “Neandertals i carnívors: una història compartida”.
Adreçada a tot tipus de públic, en la demostració donarà a conèixer els diferents tipus d’eines que fabricaven, s’ensenyarà com les utilitzaven i quins son els gran avenços tecnològics que van aconseguir les poblacions neandertals. L’objectiu és canviar la imatge primitiva d’aquestes comunitats i mostrar les seves sofisticades eines i les evidències de complexitat social que aquests grups tenien. També es farà una demostració de producció de foc.

Calendar