L’IPHES participa al Campus Gutenberg-CosmoCaixa amb la seva experiència en llibres científics per a tothom i en programes de ràdio

14.09.2019

Es una iniciativa dedicada a la comunicació i la cultura científiques, impulsada per la UPF Barcelona School of Management i “la Caixa”
L’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) participa un cop més de forma activa en el Campus Gutenberg de la comunicació i la cultura científica, que enguany se celebra els dies 16 i 17 de setembre a CosmoCaixa, Barcelona. Aquest centre de recerca ofereix el taller El llibre, eina de comunicació científica, que impartirà la seva responsable de Comunicació, Cinta S. Bellmunt, que també oferirà la microxerrada Programa científic de ràdio; serà el segon dia del campus, dimarts.
El llibre Pàleo receptes, escrit a quatre mans entre l’arqueòleg Eudald Carbonell i la periodista Cinta S. Bellmunt, ambdós membres de l’IPHES, ha estat traduït a cinc idiomes.
D’entre les diverses activitats que han organitzat des de l’IPHES, el llibre és una iniciativa molt important. Com es concep, un llibre? Com s’adapta el seu contingut científic als diferents públics per treure-li rendiment des del punt de vista de la socialització de la ciència? Si t’encarreguen un llibre, quins mecanismes es posen en marxa? Ha canviat l’enfoc dels llibres científics en els darrers anys? Com tradueixes un relat científic en un text a l’abast de tota la població? Serveix d’alguna cosa? Són qüestions i sistemes de treball que es discutiran en aquest taller, entre tots els assistents, a partir d’elaborar, entre tots, un cas pràctic.
Un espai quinzenal en directe
D’altra banda, a Programa científic de ràdio s’explicarà la història de l’Evoluciona. L’IPHES  juntament amb Tarragona Ràdio (emissora municipal) ha emès ja 12 temporades l’espai quinzenal Evoluciona, en directe des de la seu d’aquest centre de recerca i dura una hora. L’objectiu és donar a conèixer l’activitat que genera la investigació sobre l’evolució humana. S’emet des de diferents laboratoris en funció de la temàtica a tractar i intervenen els mateixos protagonistes, que de manera planera donen a conèixer la seva recerca.

Bàsicament hi ha un tema principal, el perfil d’algun investigador, l’explicació sobre un fòssil o alguna de les disciplines que aplica l’IPHES. Hi pren part tant personal investigador com tècnic, etc.
Es pot seguir en directe al 96.6 FM, a www.tarragonaradio.cat i a les APP’s de la ràdio. Tot seguit es penja a la web de Tarragona Ràdio on hi tenim un apartat. A més del podcast s’inclouen fotos i vídeos.
El Campus Gutenberg-Cosmocaixa és una iniciativa dedicada a la comunicació i la cultura científiques, impulsada pel Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental (UPF Barcelona School of Management) i la Fundació Bancària “la Caixa”, en col·laboració amb el Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra (CCS-UPF), l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), l’Associación Española de Comunicación Científica (AECC) i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).

Calendar