La mostra didàctica ‘Europa fa un milió d’anys’ s’instal.la ara al monestir de Santa Maria de Santa Oliva

12.01.2018

La inauguració és dissabte 13 de gener, a les 18 h, i arriba a aquesta localitat, en el marc del Programa “Exposicions itinerants” de la Diputació de Tarragona
De caràcter itinerant, fins ara ja l’han vista més de 90.000 persones
La mostra inclou algunes escenografies de la vida quotidiana a la prehistòria – Lluís Batista / IPHES
Vols saber Com era Europa fa un milió d’anys? Ensenyar-ho d’una manera didàctica i atractiva és l’objectiu d’una exposició itinerant del mateix nom que s’inaugura dissabte 13 de gener a les 18 h, al monestir de Santa Maria de Santa Oliva (Baix Penedès), en un acte que estarà presidit per la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’aquesta localitat, Mònica Mayor, i comptarà amb la presència de Lluís Batista, arqueòleg i museòleg, responsable de l’àrea de Socialització de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social).
La mostra es podrà visitar fins al 31 de gener, els dissabtes i diumenges de les 18.30 h a les 20 h; a més es podran concertar visites a través de l’Ajuntament de Santa Oliva. Aquesta mostra ara arriba a aquesta localitat en el marc del Programa “Exposicions itinerants” que la Diputació de Tarragona posa a disposició dels ajuntaments amb l’objectiu de fomentar el dinamisme cultural i fer arribar l’oferta expositiva arreu de la demarcació.
Produïda per l’IPHES, l’exposició va rebre l’ajut econòmic de la FECYT (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología). Arriba a Santa Oliva després d’haver-se exhibit a Calella, Barcelona, Móra d’Ebre, Ulldecona, Lleida, Sant Cugat, Rubí, Sant Joan d’Arties, Moià, Ascó, Reus, Banyoles, La Canonja, El Vendrell, L’Espluga de Francolí, Prat del Comte, Tarragona, Montblanc, Maspujols, Vila-rodona, La Riba i El Perelló, gaudint sempre d’un gran èxit. La prova és que l’han visitada més de 90.000 persones.
Vegetació i fauna
En aquesta exposició, a través de plafons i reproduccions, es constata com es van configurar progressivament els actuals continents i com les variacions climàtiques van determinar l’aparició d’una vegetació i fauna específiques –entre elles l’espècie humana-, en diferents localitzacions geogràfiques.

Els plafons ajuden a entendre com es van configurar els actuals continents i com les variacions climàtiques van determinar l’aparició d’una vegetació i fauna específiques, en diferents localitzacions geogràfiques. Lluís Batista/IPHES
D’aquesta manera, el visitant pot conèixer com era el continent europeu fa un milió d’anys, un territori en el qual convivien animals ara mítics, com el tigre dents de sabre, amb l’Homo antecessor, en un ecosistema semblant a l’actual sabana africana. Així, comprovem com aquest continent tenia una gran diversitat de plantes i animals, alguns d’ells ja extingits.
Les disciplines: com ho sabem
Gràcies a l’arqueologia –que utilitza disciplines com l’arqueobotànica, l’arqueozoologia, la geologia i la paleontologia- podem fer una reconstrucció del nostre entorn. Cadascuna d’elles ens ajuda a descobrir diversos aspectes del que va passar, qui eren i com vivien els animals de l’època, quina mena de paisatge hi havia, si feia fred o calor, etc.

El muntatge expositiu convida a participar en aquesta investigació. Ho fa, entre d’altres, amb recreacions de paisatges de l’època i grans escenografies. Entre els objectes destacats podem observar les reproduccions a escala d’un Homotherium latidens, un gran felí, i de dos Homo antecessor