Presentació del sistema CERCA a l’Argentina

03.12.2012

El director de CERCA, Lluís Rovira, ha participat com a convidat al fòrum de debat sobre monitoratge de projectes de recerca que ha organitzat l’Agencia Nacional de Promoció Científica i Tecnològica d’Argentina (FONCYT). Les jornades, celebrades el 29 i 30 de novembre, s’han fet amb l’objectiu d’intercanviar informació i experiències sobre les metodologies d’avaluació emprades pels diferents organismes responsables de la ciència i la tecnologia, per tal de millorar les convocatòries de projectes actuals al país austral.

Durant l’estada a Buenos Aires, el director de CERCA ha tingut ocasió també de reunir-se amb el Dr. Ielpi, director de l’Institut Leloir especialitzat en biomedicina i agrigenòmica. L’Institut, fundat per Luis Federico Leloir, premi Nobel de Química el 1970, és una fundació autofinançada en gran mesura sense representació ni intervenció governamental, una estructura amb resultats científics molt notables. El seu pressupost global és d’uns 8 milions de dòlars que provenen en part dels beneficis d’un endowment, també dels beneficis d’una explotació agrícola gestionada per la mateixa institució i, en la seva major part, són sous dels investigadors CONYCET, una institució semblant a Icrea, amb vàries dècades d’història. La resta d’ingressos provenen d’ajuts competitius, entre els quals s’hi compten ajuts de l’Institut de Recerca Howard Hughes i de l’Institut Nacional de Salut dels Estats Units.

En el mateix viatge, Lluís Rovira ha presentat el sistema de centres CERCA al president de la Comissió d’Investigació Científica de la Província de Buenos Aires (CIC), José María Rodríguez, un organisme del govern que aplega una vintena de centres de recerca i tecnològics amb caràcter aplicat, i amb qui properament se signarà un conveni marc de col·laboració. La reunió ha permès també una presentació de CERCA i un debat amb els directors dels centres de recerca CIC.

Fruit d’aquestes trobades, la Institució CERCA disposarà d’un seguit d’experts que col·laboraran en el procés d’avaluació de centres CERCA que s’està efectuant actualment a Catalunya.