Santa Coloma de Queralt acull la mostra didàctica ‘Europa fa un milió d’anys’

14.02.2018

Uns 150 estudiants del municipi gaudiran de visites guiades el dijous dia 15 de febrer
Es pot visitar fins al 5 de març al Castell dels Comtes, en el marc del Programa “Exposicions itinerants” de la Diputació de Tarragona
Des que va iniciar el seu periple per diferents indrets de Catalunya ja l’han vista més de 90.000 persones
S’inclouen grans plafons didàctics que reprodueixen ecosistemes de fa un milió d’anys – Lluís Batista/IPHES
Vols saber Com era Europa fa un milió d’anys?Ensenyar-ho d’una manera didàctica i atractiva és l’objectiu d’una exposició itinerant del mateix nom que fins al 5 de març es pot visitar al Castell dels Comtes de Santa Coloma de Queralt. El dijous 15 de febrer, organitzats en diferents torns, uns 150 alumnes de les escoles de primària Vedruna i Cor de Roure i de l’Institut Joan Segura d’aquest municipi podran gaudir d’una visita guiada per l’arqueòleg i responsable de l’Àrea de Socialització de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), Lluís Batista.
Aquesta mostra s’exhibeix a Santa Coloma de Queralt en el marc del Programa “Exposicions itinerants” que la Diputació de Tarragona posa a disposició dels ajuntaments amb l’objectiu de fomentar el dinamisme cultural i fer arribar l’oferta expositiva arreu de la demarcació.
Les escenografies sobre la vida quotidiana tenen un pes important a l’expoisció – Lluís Batista/IPHES
Produïda per l’IPHES, l’exposició va rebre l’ajut econòmic de la FECYT (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología). Arriba a Santa Coloma de Queralt després d’haver-se exhibit a Calella, Barcelona, Móra d’Ebre, Ulldecona, Lleida, Sant Cugat, Rubí, Sant Joan d’Arties, Moià, Ascó, Reus, Banyoles, La Canonja, El Vendrell, L’Espluga de Francolí, Prat del Comte, Tarragona, Montblanc, Maspujols, Vila-rodona, La Riba, Santa Oliva i El Perelló, gaudint sempre d’un gran èxit. La prova és que en tot aquest periple l’han visitada més de 90.000 persones.
Vegetació i fauna
En aquesta exposició, a través de plafons i reproduccions, es constata com es van configurar progressivament els actuals continents i com les variacions climàtiques van determinar l’aparició d’una vegetació i fauna específiques –entre elles l’espècie humana-, en diferents localitzacions geogràfiques.
D’aquesta manera, el visitant pot conèixer com era el continent europeu fa un milió d’anys, un territori en el qual convivien animals ara mítics, com el tigre dents de sabre, amb l’Homo antecessor, en un ecosistema semblant a l’actual sabana africana. Així, comprovem com aquest continent tenia una gran diversitat de plantes i animals, alguns d’ells ja extingits.
Les disciplines: com ho sabem
Gràcies a l’arqueologia –que utilitza disciplines com l’arqueobotànica, l’arqueozoologia, la geologia i la paleontologia- podem fer una reconstrucció del nostre entorn. Cadascuna d’elles ens ajuda a descobrir diversos aspectes del que va passar, qui eren i com vivien els animals de l’època, quina mena de paisatge hi havia, si feia fred o calor, etc.
El muntatge expositiu convida a participar en aquesta investigació. Ho fa, entre d’altres, amb recreacions de paisatges de l’època i grans escenografies. Entre els objectes destacats podem observar les reproduccions a escala d’un Homotherium latidens, un gran felí, i de dos Homo antecessor.