Taller experimental sobre els primers pagesos, a Cabrils

10.10.2018

Aquesta activitat, relacionada amb la lectura d’un llibre, es realitza en el marc del projecte Bibliolab de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona
Impartit per l’IPHES es fa dijous 11 d’octubre i els assistents elaboraran un objecte, un vas de ceràmica, que se’l podran endur
“Els primers pagesos” és un taller que impartirà l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social)  dijous 11 d’octubre a les 18,00 h a la Biblioteca Pública de Cabrils. Està adreçat a nens i nenes a partir dels 7 anys i forma part del projecte Bibliolab de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.
El taller pren com a punt de partida fragments de la publicació L’aventura de la vida, d’Eudald Carbonell i Pilarin Bayés (Editorial La Galera). El període en què se centra és el Neolític, quan els humans vam aprendre a domesticar els animals i les plantes, és a dir, quan vam esdevenir pagesos i ramaders. Es tracta d’un episodi crucial de la humanitat durant el qual sorgeixen la ramaderia, l’agricultura, la ceràmica, la pedra polida, l’art, l’hàbitat, el món funerari i la mineria.
El taller inclou l’elaboració d’una peça en ceràmica, com la que van fer aquesta canalla a Sant Joan Despí la temporada passada – Biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí /Diputació de Barcelona.

“Els primers pagesos” és un taller pràctic on s’ensenya com era aquest període a través d’imatges i amb el recolzament de reproduccions arqueològiques. També s’elaboraran in situ recipients ceràmics, aplicant les tècniques del Neolític, quan es feien a mà, doncs llavors encara es desconeixia el torn. Cada participant farà el seu propi vas i el podran prendre cap a casa.
Els BiblioLabs són tallers d’experimentació científica, artística i tecnològica adreçats a totes les edats. A cada taller, d’1 hora i mitja aproximadament, els participants assoleixen coneixements de diferents temàtiques i poden posar en pràctica tècniques i experiments de la mà de professionals de diferents àmbits i sectors. BiblioLab = aprendre experimentant. Aquest programa està impulsat per la Diputació de Barcelona, institució amb la qual l’IPHES ha encetat una nova línia de col·laboració i l’ha convertida en partner científic.
En aquest context, el taller de l’IPHES pretén acostar als infants de manera lúdica, a la lectura i continguts de llibres divulgatius sobre àrees de coneixement sovint desconegudes, com són les derivades de la recerca científica en prehistòria i evolució humana, així com fomentar la lectura alhora que l’accés a la recerca i el coneixement científic en edats primerenques, i promoure’n l’interès per la ciència. Això es fa sempre de la mà de membres de l’IPHES, un centre referent mundial en l’estudi de l’evolució humana.