Vespella de Gaià acull la mostra didàctica ‘Europa fa un milió d’anys’

17.05.2019

Es pot visitar fins al 26 de maig al Casal d’aquesta localitat del Tarragonès
Arriba a aquest municipi en el marc del Programa “Exposicions itinerants” de la Diputació de Tarragona
Des que va iniciar el seu periple per diferents indrets de Catalunya ja l’han vista més de 90.000 persones
Vols saber Com era Europa fa un milió d’anys?Ensenyar-ho d’una manera didàctica i atractiva és l’objectiu d’una exposició itinerant del mateix nom que fins al 26 de maig es pot visitar al Casal de Vespella de Gaià, en horari d’oficina, de dilluns a divendres, de 9 h a 14 h.. La mostra arriba a aquesta localitat del Tarragonès en el marc del Programa “Exposicions itinerants” que la Diputació de Tarragona posa a disposició dels ajuntamentsamb l’objectiu de fomentar el dinamisme cultural i fer arribar l’oferta expositiva arreu de la demarcació. El passat dia 14 va rebre la visita d’escolars de Vespella.
En aquesta exposició, a través de plafons i reproduccions, es constata com es van configurar progressivament els actuals continents i com les variacions climàtiques van determinar l’aparició d’una vegetació i fauna específiques –entre elles l’espècie humana-, en diferents localitzacions geogràfiques. Author: IPHES
Produïda per l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), l’exposició va rebre l’ajut econòmic de la FECYT (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología). Arriba a Vespella de Gaià després d’haver-se exhibit a Vallmoll, Calella, Barcelona, Móra d’Ebre, Ulldecona, Lleida, Santa Coloma de Queralt, Sant Cugat, Rubí, Sant Joan d’Arties, Moià, Ascó, Reus, Banyoles, La Canonja, El Vendrell, L’Espluga de Francolí, Prat del Comte, Tarragona, Montblanc, Maspujols, Vila-rodona, La Riba, Santa Oliva i El Perelló, gaudint sempre d’un gran èxit. La prova és que en tot aquest periple l’han visitada més de 90.000 persones.
Vegetació i fauna
En aquesta exposició, a través de plafons i reproduccions, es constata com es van configurar progressivament els actuals continents i com les variacions climàtiques van determinar l’aparició d’una vegetació i fauna específiques –entre elles l’espècie humana-, en diferents localitzacions geogràfiques.
El muntatge expositiu convida a participar de la investigació arqueoógica. Ho fa, entre d’altres, amb recreacions de paisatges de l’època i grans escenografies. Author: IPHES

D’aquesta manera, el visitant pot conèixer com era el continent europeu fa un milió d’anys, un territori en el qual convivien animals ara mítics, com el tigre dents de sabre, amb l’Homo antecessor, en un ecosistema semblant a l’actual sabana africana. Així, comprovem com aquest continent tenia una gran diversitat de plantes i animals, alguns d’ells ja extingits.

Les disciplines: com ho sabem
Gràcies a l’arqueologia –que utilitza disciplines com l’arqueobotànica, l’arqueozoologia, la geologia i la paleontologia- podem fer una reconstrucció del nostre entorn. Cadascuna d’elles ens ajuda a descobrir diversos aspectes del que va passar, qui eren i com vivien els animals de l’època, quina mena de paisatge hi havia, si feia fred o calor, etc.
El muntatge expositiu convida a participar en aquesta investigació. Ho fa, entre d’altres, amb recreacions de paisatges de l’època i grans escenografies. Entre els objectes destacats podem observar les reproduccions a escala d’un Homotherium latidens, un gran felí, i de dos Homo antecessor.