Aplicacions del grafè, síntesi química i avenços en la diagnosi clínica premiats en la sisena convocatòria dels Premis Pioner que atorga la Institució CERCA

16.12.2019

Aquests premis reconeixen a recent doctorats que han orientat la seva investigació a obtenir resultats industrials o comercials

La Institució CERCA ha celebrat aquesta tarda l’acte de lliurament dels Premis Pioner 2019 amb la participació de guardonats, institucions i empreses col·laboradores. Lluís Rovira, director de CERCA, ha destacat la qualitat dels treballs presentats i l’interès real que han mostrat diverses empreses, incloent la negociació d’una patent.

Amb participació paritària de dones investigadores, seguint la tendència d’anys anteriors, en aquesta edició s’han presentat un total d’onze tesis dirigides des de vuit centres CERCA. Per àmbits temàtics, s’han presentat 3 projectes de ciències, 4 de ciències mèdiques i de la salut, 3 d’enginyeries i 1 de ciències socials.

La dotació de cada premi és de 1.000 Euros, que aporten CERCA, el programa The Collider de Mobile World Capital Barcelona i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), entitats col·laboradores amb aquesta iniciativa.

Els guardonats en aquesta sisena edició són:

 • Dra. Ana García Herráiz, de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) per la tesi “New Carbon Reactivity Rules with Radical Carbenoids and Carbyne Equivalents Enabled by Photoredox Catalysis”
  El Jurat ha considerat que la tesi descriu un treball original i pioner en la síntesi química. Representa un avenç en el món de la ciència bàsica que proposa una alternativa original a un problema que impacta en la indústria farmacèutica i que obre altres vies també per augmentar l’eficiència del procés descrit en la descoberta de nous fàrmacs. Els resultats també poden tenir un gran interès i aplicabilitat en altres indústries com l’agrícola, la perfumeria, etc.
 • Dra. Bhawna Nagar, de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) per la tesi “Printed Graphene for Energy Storage and Sensing Applications”
  El Jurat ha considerat que es tracta d’un treball d’investigació molt enfocat a l’escalabilitat de tècniques d’impressió del grafè i la seva aplicació industrial, amb un impacte sobre la indústria dels kits de diagnosi molt rellevant. Els resultat obtinguts podrien tenir un gran interès comercial i impacte social com a mètode de detecció, no només bacterià sinó també en altres àrees. El fet que hi hagi una carta de suport d’una empresa de base tecnològica reforça l’interès de la indústria.
 • Dra. Núria Fabri Faja, de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnolgia (ICN2) per la tesi “Clinical diagnosis and pathogen detection with a novel multiplexed nanophotonic point-of-care biosensor”
  El Jurat ha considera que es tracta d’una Important aproximació a l’obtenció d’un diagnòstic ràpid, crucial per a la supervivència dels pacients. El suport de la indústria al projecte, el recolzament del supervisor i la validació dels usuaris finals són considerats una forta evidencia d’un camí d’innovació consistent.
 • Dr. Roland Terborg, de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) per la tesi “Lens-free interferometric microscope for transparent materials”
  El Jurat ha destacat una proposta original i amb un gran potencial d’aplicabilitat i interès comercial. Tot i que la seva sortida al mercat no és immediata, el nou dispositiu podria tenir un gran impacte com a sistema de diagnòstic ràpid i econòmic d’afeccions de gran rellevància. Cal destacar el nombrós suport rebut per la indústria instrumental i per hospitals i metges.
  El jurat ha estat integrat per Melba Navarro, experta en transferència de tecnologia a CIMNE Tecnologia; Agusti Fons, coordinador de Valorització i Projectes Estratègics de l’IRTA; Ricardo Manuel Costa, responsable de Transferència al Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG); Xavier Rúbies, cap de l’Oficina de Transferència de Tecnologia de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC); Joan Bigorra, director adjunt d’Estratègia i Innovació a l’Institut de Salud Global; Núria Martí, directora d’Innovació a Biocat; i Roger Cabezas, director de projectes de CERCA i responsable de transferència de tecnologia.

Els premis Pioner reconeixen aquells investigadors dels centres CERCA que durant els darrers 12 mesos han presentat la tesi doctoral amb una clara vocació per iniciar o enfortir alguna tecnologia o producte que pugui tenir interès industrial o comercial, o bé que contribueix significativament al desenvolupament de polítiques públiques.

#PremisPioner