CERCA atorga els Premis Pioner 2014

17.12.2014

Aquests premis reconeixen a recent doctorats que orienten la seva investigació a obtenir resultats industrials o comercials

La Institució CERCA ha celebrat avui l’acte de lliurament dels Premis Pioner. Els guardonats, Roger Mallol, David Vázquez i Jon Donner provenen de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), el Centre de Visió per Computador (CVC) i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) respectivament.

Roger Mallol (Gratallops, 1981) rep el guardó per la tesi “Development and evaluation of a novel advanced lipoprotein test based on 2D Diffusion-ordered 1H NMR Spectroscopy” on proposa una nova metodologia basada en la ressonància magnètica nuclear (RMN) per a determinar altres paràmetres de les partícules de lipoproteïnes més enllà del seu contingut en lípids. El jurat ha valorat l’originalitat en la millora de la detecció dels factors de risc cardiovasculars, la contribució metodològica de la investigació i el compromís de la industria evidenciat per la protecció adequada de la propietat intel·lectual i per la creació de l’empresa spin-off Biosfer Testlab.

David Vázquez (A Coruña 1984) amb la tesi “Adaptación de dominio entre mundos virtuales y reales aplicado a la detección de peatones” proposa un sistema automatitzat d’aprenentatge en la detecció de vianants utilitzant tècniques de visió per computador. El jurat ha considerat rellevant la simplificació del procés de millora de productes destinats a la seguretat viària i a d’altres aplicacions industrials i la seva proximitat al mercat.

Jon Shon Donner (Sud Àfrica, 1981) ha presentat la tesi “Adaptive Photo Thermal Lens” on desenvolupa un xip prototipus per a un sistema de lents adaptables aplicable a diversos camps com ara la telefonia mòbil, la microscòpia i la impressió 3D. El jurat ha valorat la contribució a la transversalitat i al gran impacte de la proposta a més del reconeixement per part del món empresarial, evidenciant la resposta a una clara necessitat del mercat.

Els premis Pioner neixen amb la voluntat de reconèixer aquells investigadors dels centres CERCA que durant els darrers 12 mesos han presentat la tesi doctoral amb una clara vocació per iniciar o enfortir alguna tecnologia o producte que pugui tenir interès industrial o comercial, o bé que contribueix significativament al desenvolupament de polítiques públiques. En aquesta primera edició hi han participat un total de catorze candidats (6 de biomedicina, 4 de ciències i 4 d’enginyeries) provinents de set centres CERCA.

La dotació de cada premi és de 1.000 Euros, que aporten les institucions i empreses col·laboradores amb aquesta iniciativa CERCA. Enguany han estat la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), el bufet d’advocats ROUSAUD COSTAS DURAN SLP i l’agència de viatges VIAP.

El jurat ha estat integrat per Eduard Balbuena, director del programa Ciència-Empresa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), Núria Bosch i Javier Marcipar, de CIMNE Tecnologia, Gabriel Capellà, responsable de Recerca i Innovació en Salut del departament de Salut i Anna López Lozano, directora de Propietat Intel·lectual a EQ Esteve.

D’esquerra a dreta: Ignasi Costas, soci de ROUSAUD COSTAS DURAN SLP, Enric Claverol, director de la FCRI, Carles Ullastre, director comercial de VIAP, Lluís Rovira, director de CERCA amb els guardonats, David Vázquez (CVC), Roger Mallol (IISPV) i Jon Donner (ICFO).