» Home » News

Els centres CERCA ja són la setena institució de recerca europea en captació de fons competitius de la UE

30.05.2019

Amb 288 milions d’euros, CERCA se situa al capdavant de les institucions de recerca europees en recepció de fons competitius H2020 juntament amb els grans centres de França, Alemanya i el Regne Unit

La sisena edició de la conferència CERCA destaca el model d’èxit de la recerca catalana, “referència científica i de recerca al sud d’Europa”

 

Els centres CERCA representen la setena institució de recerca europea en captació de fons competitius Horitzó 2020 (H2020) de la Unió Europea. Els 40 centres de recerca catalans aplegats a la Institució CERCA segueixen incrementant la capacitat d’obtenció de fons de recerca comunitaris i amb un total de 288’7 milions d’euros se situen al capdavant de les institucions de recerca europees només per darrere de CNRS i CEA (França), Max Plank Society i Fraunhofer-Gesellschaft (Alemanya) i les universitats britàniques de Cambridge i Oxford.

Pel que fa a recepció d’ajuts de l’European Research Council (ERC), amb un total de 87 ajuts, CERCA escala fins a la sisena plaça europea precedida pel CNRS, la Max Plank Society i les universitats de Cambridge, Oxford i UCL (Regne Unit).

Aquests indicadors s’han donat a conèixer en la sisena conferència CERCA que ha tingut lloc avui al Born Centre de Cultura i Memòria, en què s’han mostrat els projectes i les activitats dels centres CERCA de Catalunya i s’han analitzat estratègies per a la millora dels sistemes de recerca.

En opinió del director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès, “l’evidència dels estàndards internacionals de recerca i qualitat de la ciència ens porta a afirmar que Catalunya és el referent científic i de recerca del sud d’Europa”. Gómez Pallarès ha ressaltat la vigència del model d’èxit de la recerca catalana, tant pel que fa a activitat científica com en la coordinació amb el conjunt de l’ecosistema de recerca: “La meitat dels centres CERCA són instituts universitaris, la pràctica totalitat estan físicament integrats en campus universitaris i també representen el col·lectiu més important dels centres d’excel·lència estatals Severo Ochoa i María de Maetzu. Una clau important per entendre com hem arribat aquí rau, per tant, en el treball conjunt de centres, universitats, hospitals i altres agents facilitadors de la recerca, com són les instal.lacions científiques singulars”.

Així mateix, el director general de Recerca ha posat sobre la taula alguns dels reptes que cal afrontar per mantenir el model d’èxit del sistema català de recerca, que passen per “una llei pròpia de la ciència per reconèixer i coordinar tots els agents científics de Catalunya i preservar-ne la flexibilitat i les característiques”. Aquesta Llei tindrà un ple sentit en el marc de la planificació estratègica que el Govern planteja a través dels treballs del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement.

Cerca Conference 2019_nota premsa

Lluís Rovira en un moment de l’acte (El Born CCM, 30 maig 2019)

Calendar