Joaquim Nadal Farreras, nou director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural

04.11.2013

El Patronat de l’institut l’ha nomenat, amb l’assesorament del Consell Científic, després d’un procés internacional de selecció.

Joaquim Nadal i Farreras (Girona, 1948) és Doctor en Història per la Universitat de Barcelona i ha desenvolupat la seva carrera acadèmica principalment a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i, darrerament, a la Universitat de Girona (UdG).

Entre 1970 i 1972 va fer una estada com a professor a la Universitat de Liverpool. Posteriorment, a partir de la tardor de 1972, i per un període de 20 anys, va esdevenir professor d’història i d’història contemporània a la UAB, incorporant-se a la UdG l’any 1992 en el moment de la seva creació, ja com a Catedràtic d’Història Contemporània.
La seva trajectòria inclou una dilatada carrera política primer com a alcalde de la ciutat de Girona, parlamentari i conseller de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres.

En totes les posicions acadèmiques i polítiques que ha ocupat, Joaquim Nadal ha tingut una constant dedicació amb projecció científica a Europa, on ha intervingut en programes europeus a través de cursos i conferències sobre patrimoni històric i artístic, rehabilitació de centres històrics i renovació urbana.

Autor de diverses publicacions, ha dirigit Història de Catalunya (1ª ed. en francès Toulouse, 1982) en col·laboració amb el professor Philippe Wolff, La Catedral de Girona (Lunwerg, 2002) i “Girona. 20 anys del Pla Especial, un pla quirúrgic, no cosmètic”, dins el llibre Girona, 20 anys del pla especial del barri vell (Ed. Ajuntament, Girona, 2003).

L’institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) va ser creat l’any 2006 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Girona. La seva activitat principal se centra en el desenvolupament de projectes de recerca propis o en col·laboració amb altres institucions o entitats en l’àmbit del patrimoni cultural. Alhora, constitueix un punt de referència i de suport per als diversos agents vinculats al patrimoni cultural. L’ICRPC forma part dels centres CERCA de la Generalitat de Catalunya