L’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia inaugura nou edifici a Bellaterra

20.01.2014

Les investigacions de l’ICN2 potenciaran la transferència de tecnologia en camps tan diversos com la salut, l’alimentació, el medi ambient, l’energia i l’electrònica

L’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) ha inaugurat aquest matí el nou edifici de la seva seu al campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb aquestes instal·lacions el centre assolirà noves fites d’excel·lència en l’àmbit de la nanociència i la nanotecnologia. Les seves línies de recerca comprenen l’estudi de les noves propietats de la matèria que sorgeixen a escala nanomètrica (un nanòmetre és una milionèsima part d’un mil·límetre), i el desenvolupament d’una multitud de possibles aplicacions en productes de consum , dispositius i processos industrials.

L’ICN2, que forma part dels centres CERCA, és el resultat d’una llarga col·laboració entre el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Les dues administracions van acordar unificar les seves iniciatives de nanociència per reforçar la recerca i la transferència del coneixement en aquest àmbit.

L’acte d’inauguració ha comptat amb la presència del conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i president del Patronat de l’ICN2, Andreu Mas-Colell; la secretària d’Estat d’Investigación, Desarrollo e Innovación, Carmen Vela; el president del CSIC, Emilio Lora-Tamayo; el rector de la UAB , Ferran Sancho; el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Antoni Castellà; el director general de Recerca de la Generalitat, Josep M. Martorell; el coordinador institucional del CSIC a Catalunya, Luís Calvo; i el director de l’ ICN2, Pablo Ordejón; entre d’altres personalitats vinculades a la comunitat científica.

Segons el director de l’ICN2, Pablo Ordejón, “Aquest nou edifici ha suposat un gran canvi: ara disposem de 6.000 metres quadrats d’infraestructura, dels quals més de 2.000 estan ocupats per laboratoris amb un equipament de primera línia”.

Les activitats de recerca de l’Institut es dirigeixen a comprendre els fenòmens físics fonamentals associats a les variables d’estat de la matèria i investigar noves propietats que s’obtenen a partir de la creació de nanoestructures a mida. Els investigadors del centre treballen també en nous mètodes de fabricació a nanoescala i en la caracterització i manipulació de nanoestructures, així com en el desenvolupament de nanodispositius i nanosensors per a la seva aplicació en camps diversos com la salut, l’alimentació, el medi ambient, l’energia i l’electrònica.

Més informació:

Comunicat de premsa – Secretaria d’Universitats i Recerca (20/01/2014)