Premis Pioner 2019


La recerca científica és una activitat que practiquen investigadors i investigadores de diferents categories. Els qui comencen a fer recerca habitualment ho fan mitjançant la preparació d’una tesi doctoral. En aquestes etapes inicials és molt important que siguin conscients que els seus resultats poden tenir un gran valor no tan sols científic, sinó també comercial i industrial.

Per aquesta raó, en el marc dels Centres de Recerca de Catalunya (CERCA), la Institució CERCA promou els Premis PIONER, amb l’objectiu de distingir aquells investigadors i investigadores que acaben d’elaborar una tesi doctoral i n’han obtingut uns resultats clarament orientats a ser aprofitats comercialment.

Resolució dels Premis Pioner 2019
A proposta del jurat, el director de CERCA resol atorgar els premis a:

Dra. Ana García Herráiz per la tesi “New Carbon Reactivity Rules with Radical Carbenoids and Carbyne Equivalents Enabled by Photoredox Catalysis”
El Jurat ha considerat que la tesi descriu un treball original i pioner en la síntesi química. Representa un avenç en el món de la ciència bàsica que proposa una alternativa original a un problema que impacta en la indústria farmacèutica i que obre altres vies també per augmentar l’eficiència del procés descrit en la descoberta de nous fàrmacs. Els resultats també poden tenir un gran interès i aplicabilitat en altres indústries com l’agrícola, la perfumeria, etc.

Dra. Bhawna Nagar per la tesi “Printed Graphene for Energy Storage and Sensing Applications”
El Jurat ha considerat que es tracta d’un treball d’investigació molt enfocat a l’escalabilitat de tècniques d’impressió de grafè i la seva aplicació industrial, amb un impacte sobre la indústria dels kits de diagnosi molt rellevant. Els resultat obtinguts podrien tenir un gran interès comercial i impacte social com a mètode de detecció, no només bacterià sinó també en altres àrees. El fet que hi hagi una carta de suport d’una empresa de base tecnològica reforça l’interès de la indústria.

Dra. Núria Fabri Faja per la tesi “Clinical diagnosis and pathogen detection with a novel multiplexed nanophotonic point-of-care biosensor”
El Jurat ha considera que es tracta d’una Important aproximació a l’obtenció d’un diagnòstic ràpid, crucial per a la supervivència dels pacients. El suport de la indústria al projecte, el recolzament del supervisor i la validació dels usuaris finals són considerats una forta evidencia d’un camí d’innovació consistent.

Dr. Roland Terborg per la tesi “Lens-free interferometric microscope for transparent materials”
El Jurat ha destacat una proposta original i amb un gran potencial d’aplicabilitat i interès comercial. Tot i que la seva sortida al mercat no és immediata, el nou dispositiu podria tenir un gran impacte com a sistema de diagnòstic ràpid i econòmic d’afeccions de gran rellevància. Cal destacar el nombrós suport rebut per la indústria instrumental i per hospitals i metges.

Documentació:
Bases de la convocatòria
Formulari d’inscripció
Resum executiu
Model de certificat

Data de publicació: 11 d’octubre de 2019
Termini de presentació: 10 de novembre de 2019

Més informació:
T. 935 526 733
pioner@cerca.cat

Amb la col·laboració de: