L’impacte de l’Impacte

Integrar l’impacte en el dia a dia de recercador/es i gestor/es sense prendre mal

L’impacte, o els efectes de la recerca en el ‘món real’, ocupa un lloc cada cop més central en tots els aspectes de la recerca, des del disseny de projectes fins a l’avaluació de carreres i institucions. En un entorn en què les persones que fan recerca i que la gestionen ja estan molt enfeinades, la creixent centralitat de l’impacte és una oportunitat, però també un repte.

Aprofitant l’experiència de l’Avaluació d’Impacte de CERCA 2024, en aquest taula rodona reflexionarem amb quatre experts internacionals sobre com implementar l’impacte en el nostre dia a dia sense fer-nos-hi mal –i et convidem a parlar de la teva experiència i dir-hi la teva!

Programa

14 de novembre de 2024
De 15.30 h a 17.30 h

PRBB – Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona

Doctor Aiguader, 88
08003 Barcelona

L’acte es farà íntegrament en anglès

15.30 h
Benvinguda

Toni Bassaganyas, responsable d’impacte. CERCA

15.40 h
Taula rodona: The impact of Impact

David Phipps, Research Impact Canada / Universitat de York (Toronto)

Esther de Smet, Universitat de Gant (Bèlgica)

David Budtz-Pedersen, Universitat d’Aalborg / Centre de Recerca en ‘Humanomics’ a Copenhaguen (Dinamarca)

Paula Adam, Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS)

Precs i preguntes

17.30 h
Cloenda de la jornada

Ponents:

Picture of David Phipps
David Phipps

Director de Research Impact Canada i Vicepresident d’Estratègia i Impacte de la Recerca a York University (Toronto)

El Dr. David Phipps és el director administratiu de tots els programes de recerca i els seus impactes en les comunitats locals i globals a la Universitat de York (Toronto, Canadà).
Ha rebut honors i premis de l'Associació Canadenca d'Administradors de Recerca, l'Institut per a la Mobilització del Coneixement, la Xarxa Internacional de Societats de Gestió de la Recerca i la Xarxa de l'Economia del Coneixement amb seu a la Unió Europea. Va rebre la Medalla del Jubileu de Diamant de la Reina Isabel II pel seu treball en mobilització del coneixement i va ser reconegut com el mobilitzador del coneixement més influent al Canadà.

Phipps participa en comitès de mobilització del coneixement arreu del món i és el director de la xarxa Research Impact Canada.

Picture of Esther de Smet
Esther de Smet

Assessora Senior de Polítiques de Recerca de la Universitat de Gant (Bèlgica)

Amb una formació acadèmica en Estudis Clàssics, Literatura Anglesa i Estudis de Mitjans i Comunicació, i experiència prèvia en polítiques educatives i gestió del coneixement, Esther De Smet és assessora sènior de polítiques a la Universitat de Gant des del 2010.

El seu treball se centra en tres àmbits estretament vinculats: l'impacte social de la recerca (desenvolupament de l'estratègia institucional, foment de la formació en impacte i coordinació de diverses iniciatives com la xarxa d'oficials d'impacte i el fons de creació de valor social), la gestió de la informació i la comunicació de la recerca. És membre de nombroses xarxes internacionals relacionades amb l'impacte i comitès assessors, i una ponent i formadora prolífica.

Picture of David Budtz-Pedersen
David Budtz-Pedersen

Professor de Comunicació Científica i Estudis d’Impacte i a la Universitat d’Aalborg, i Director del Centre de Recerca en ‘Humanomics’ a Copenhaguen (Dinamarca)

David Budtz Pedersen és professor de Comunicació Científica i Estudis d'Impacte a la Universitat d'Aalborg i director del Centre de Recerca en Humanòmica de Copenhaguen. La seva recerca se centra en l'impacte, la comunicació i la governança de la ciència i la tecnologia. Té un doctorat, un màster i una llicenciatura en filosofia de la ciència i estudis de polítiques científiques per la Universitat de Copenhaguen, i beques de visita a la Universitat de Viena i la Universitat de Nova York. Sovint actua com a ponent i assessor per a governs internacionals i agències de finançament.

El professor Budtz-Pedersen ha rebut subvencions del Consell Danès per a la Recerca Independent, la Fundació Velux, la Comissió Europea, la Fundació Obel Family, la Fundació Carlsberg i el Consell de Ministres Nòrdic. Durant gairebé dues dècades, ha treballat com a assessor en política científica. Es va incorporar al Ministeri Danès d'Educació Superior i Ciència el 2005, treballant en política científica fins al 2012. Més recentment, David ha estat nomenat membre del Grup d'Experts del Govern Danès sobre Recompenses i Mètriques en Recerca. El 2019 va ser nomenat president del grup d'experts de la UE COST CCA en Comunicació Científica. És l'autor principal de diversos informes per a la Comissió Europea i és un membre actiu de la Xarxa Internacional d'Assessoria Científica Governamental (INGSA).

Picture of Paula Adam
Paula Adam

Directora del Lab de Recerca a l'AQuAS, Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya

Paula Adam es dedica al disseny i implementació d'exercicis d'avaluació de l'impacte de la recerca amb l'objectiu de promoure un millor impacte social. Va ser coautora de la “Declaració de l'ISRIA: Directrius de deu punts per a un procés efectiu d'avaluació de l'impacte de la recerca” i d'una sèrie de publicacions sobre l'impacte de la recerca. L'impacte ha estat el centre dels seus interessos, i més recentment ha ampliat els seus interessos cap a les desigualtats de gènere en la ciència, la participació pública i del pacient en la recerca i les polítiques orientades a missions. És membre del Consell Assessor d'Avaluació de l'Impacte de la Recerca de CERCA.