Amb la finalitat d’involucrar directament els Centres CERCA en l’estratègia del sistema i en les diferents iniciatives de treball, a CERCA comptem amb diversos grups de treball (GT) integrats pel personal responsable del projecte a la institució i per una o diverses persones designades de cada centre, normalment, caps responsables d’àrea.
La Comunitat de Ciberseguretat CERCA és un espai orientat als professionals i equips tècnics responsables de la seguretat digital dels centres CERCA, amb l’objectiu de fomentar el coneixement mutu, compartir experiències i identificar les millors pràctiques del sistema. Aquesta iniciativa promou el desenvolupament professional i facilita la interlocució conjunta amb organismes clau com l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, el Departament de Recerca i Universitats i altres agents com l’INCIBE, vinculats a la prevenció, protecció i resposta davant els reptes de ciberseguretat que afronten els centres CERCA.
Espai per compartir les experiències en ciència oberta de tots els centres, els reptes a què ens enfrontem, com ho estem fent i com la institució CERCA pot ajudar els centres a fer-ho. Des de les publicacions i els acords transformatius fins a la ciència ciutadana, tenim tot un món d’iniciatives per fer comunitat.
La Comunitat de Comunicació és un espai de col·laboració que reuneix totes i tots els responsables de comunicació dels centres CERCA per compartir experiències, estratègies i bones pràctiques de l’àmbit comunicatiu, així com per explorar com la Institució CERCA pot contribuir a fer arribar millor la informació dels centres a la ciutadania. Aquest grup desenvolupa una funció dual: per una banda, canalitza i transmet tota la informació rellevant en matèria de comunicació i imatge corporativa a l’estructura dels centres, i per l’altra, impulsa accions conjuntes del sistema, genera debats sobre les necessitats específiques del sector i facilita l’intercanvi d’experiències i metodologies que enriqueixin la comunicació científica i institucional de tots els centres CERCA
L’estratègia és l’art de dissenyar un pla d’accions que condueixi al centre a complir la seva missió i donar sentit a la seva visió; com a Institució CERCA volem obrir un espai on puguem compartir les visions i on es pugui recollir les necessitats dels centres i es puguin traduir, sobretot, en els posicionaments conjunts o accions que conjuntament els centres acordin entomar.
Comunitat de debat i col·laboració adreçada a les persones que formen part de les comissions d’igualtat dels centres CERCA. Els principals objectius són coordinar les tasques necessàries per al desenvolupament dels objectius de l’Estratègia d’Igualtat de Gènere a la Ciència (EIGEC), donar suport en el compliment de la normativa de gènere i LGBTI en l’àmbit laboral (plans d’igualtat i protocols), compartir bones pràctiques entre els centres i desenvolupar formacions i programes orientats a reduir el biaix de gènere a la recerca.
Serem la primera comunitat de data stewards o gestores i gestors de dades de la recerca (RDM) dels centres CERCA, oberta a tothom, tant a qui ja ho és com a qui està buscant com incorporar aquesta professió al seu centre.
La Comunitat CERCAGINYS està dirigida als responsables i equips tècnics que gestionen les plataformes i serveis científico-tècnics dels centres CERCA, amb l’objectiu de donar continuïtat i ampliar les activitats que s’han desenvolupat fins ara en aquest àmbit. Aquesta comunitat posa especial èmfasi en fomentar el coneixement mutu entre professionals, compartir bones pràctiques del sector, impulsar el desenvolupament professional dels equips tècnics i identificar conjuntament les necessitats i oportunitats que presenten les “core-facilities”, plataformes i serveis científico-tècnics dels centres CERCA, creant sinergies que enriqueixin la capacitat tècnica i d’innovació de tot el sistema.
Aquesta comunitat, destinada principalment als responsables d’impacte dels centres CERCA, servirà per reprendre la comunitat de pràctica prèvia al Research Impact Assessment 2024, per continuar ajudant els centres a implementar la cultura de l’impacte, i com a espai de diàleg sobre com s’avalua l’impacte dins el sistema CERCA.
Espai de debat i col·laboració adreçat al personal tècnic que exerceix funcions d’assessorament jurídic als centres. Aquestes tasques adquireixen una especial rellevància amb la publicació de la Llei 9/2022, del 21 de desembre, de la ciència, que reconeix la plena autonomia dels centres CERCA en l’exercici de llurs activitats fundacionals o estatutàries, entre les quals s’inclouen “l’assessorament en dret i la representació i defensa jurídica en la forma i organització que disposi el centre” (art. 46.1.k).
Comunitat de debat i col·laboració orientada a donar suport en el desenvolupament de les accions derivades del Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca a Catalunya. És un espai per identificar els reptes dels centres en fomentar l’ús de la llengua catalana en un context internacional a partir d’accions com cursos de català pel personal estranger, programes d’intercanvi lingüístic, programes de sensibilització sobre la situació de minorització del català, fomentar la recerca i la divulgació en català i altres bones pràctiques que es comparteixin entre els centres.
Espai on compartir i engegar projectes de divulgació i educació científica, amb l’esperança que puguem compartir recursos i engegar nous projectes compartits per arribar a un públic més ampli i divers, enfortint així el vincle entre la recerca científica i la ciutadania.
Espai per compartir bones pràctiques en l’àmbit de recursos humans i persones, formació, captació i retenció de talent, internacionalització, reptes i necessitats compartides, casos d’èxit, i qualsevol altra temàtica que quedi inclosa en les àrees de treball, com per exemple el benestar als llocs de treball o l’adaptació a noves normatives. Destinat a caps de recursos humans i persones responsables de les àrees de formació, desenvolupament, i similars.
Alguns projectes s’encavalquen amb temàtiques relacionades amb Talent internacional, així que algunes sessions tindran un clar component internacional.
La Comunitat de Transferència està dirigida a les persones responsables i els equips tècnics de transferència i innovació dels centres CERCA, amb la missió de donar continuïtat i enfortir les activitats que s’han desenvolupat en aquest àmbit estratègic. Aquesta comunitat prioritza el coneixement mutu entre professionals, l’intercanvi de bones pràctiques i l’anàlisi dels programes de referència del sector, així com l’impuls del desenvolupament professional dels equips i la identificació conjunta de necessitats i oportunitats en l’àmbit de la transferència de coneixement i tecnologia, facilitant també la interlocució coordinada amb agents externs públics i privats per maximitzar l’impacte de la recerca dels centres CERCA en el teixit socioeconòmic.