
L’assetjament LGTBIfòbic, entès com el conjunt de conductes hostils, discriminatòries o violentes dirigides contra una persona per la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere, o diversitat familiar, és una realitat en l’àmbit laboral i també als centres de recerca.
Tot i els avenços dels darrers anys, encara hi ha persones que no surten de l’armari o reben comentaris i actituds molestes. La visibilitat de les persones LGBTI és clau perquè crea referents positius, trenca estigmes i mostra que es pot tenir èxit sent obertament LGTBI. Però no pot ser una obligació: cal garantir centres de recerca inclusius que permetin que les persones LGBTI siguin visibles amb seguretat i orgull.
En aquesta jornada posarem en comú les eines a l’abast dels centres de recerca per fer uns centres més inclusius i avançar així cap a una ciència feta per persones diverses que se senten segures, reconegudes i orgulloses de ser qui són.
Programa
26 juny 2025
9.30 h – 11.30 h
Departament de Recerca i Universitats
Sala d’actes
Via Laietana, 2
08003 Barcelona
09.30 Obertura i benvinguda
Dra. Laia Pellejà i Puxeu, directora de la Institució CERCA.
Sra. Georgina Pol Borràs, secretaria d’Igualtats. Departament d’Igualtat i Feminismes.
09.45 Recerca amb respecte. Recerca amb orgull.
Dra. Núria Alcaraz, responsable de la unitat de gènere (I-CERCA).
10.30 Col·loqui sobre mesures LGBTI als centres de recerca
Simón Perera, PRISMA, Associació per la Diversitat afectivo-sexual i de gènere en Ciència, Tecnologia i Innovació.
Albert Barberà, director d’Estratègia Externa de l’Institut de Recerca Vall d’Hebron (VHIR).
Clàudia Fernández,tècnica de divulgació científica a la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) d’ISGlobal.
Debat / Q&A
11.30 Cloenda i fi de l’acte
Ponents

Membre de PRISMA i secretari general de l'associació (2019-2024), codirector de "Una Mirada LGTBIAQ+
Biotecnòleg per la UAB i Màster en Antropologia Biològica per la UB i UAB. Actualment és Business Development Manager de ProtoQSAR, empresa especialitzades en el disseny, optimització i valorització in silico de compostos, especialment per al descobriment i desenvolupament de fàrmacs i toxicologia regulatòria. També és estudiant de doctorat a l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, UPF-CSIC).
Col·labora con PRISMA, l’associació per la diversitat afectivo-sexual i de gènere en ciència, tecnologia i innovació, i n'ha sigut el secretari general entre 2019 i 2025.

Director d'Estratègia Externa. Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR)
Doctor en Bioquímica i Biologia Molecular, amb més de 20 anys d'experiència laboral en el lideratge i gestió d'ecosistemes de recerca i innovació en ciències de la vida i la salut, des d'investigador a responsable de polítiques públiques. Des del 2012 ha ocupat diferents llocs directius, entre ells el de director general de BIOCAT, director general de Recerca i Salut Innovadora del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i director de l'eHealth Center de la Universitat Oberta de Catalunya; actualment és director d'Estratègia Externa de l'Institut de Recerca Vall d'Hebron (VHIR). En l'àmbit associatiu, ha estat Secretari General de la Coordinadora Gai Lesbiana del 2003 al 2006 i va participar en el comitè organitzador dels Eurogames 2008 organitzat per Panteres Grogues.

Tècnica de divulgació científica a la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) d'ISGlobal
Clàudia Fernández Mestre ha cursat el Grau de Biologia a la Universitat de Barcelona i el màster en Biologia Evolutiva a la Universitat d'Uppsala. Actualment, és tècnica de divulgació científica a la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) d'ISGlobal, on participa en el desenvolupament d'activitats de divulgació com els projectes ODS3+ a les escoles i instituts o BiblioLab Refugis Climàtics.
També treballa en el projecte europeu INCLUDE, que té com a objectiu promoure l'equitat de gènere amb una perspectiva interseccional en centres de recerca biomèdica.