CERCA atorga els Premis Pioner 2021

Corporatiu
Innovació

Material de grafè per implants de retina, impressió de fibres muscular amb tecnologia 3D, biosensors low-cost per a la detecció de malalties, avenços en el registre de l’activitat neuronal, un nou mètode per a la modelització de cares i biotecnologia aplicada a la medicina personalitzada són els projectes premiats en la vuitena convocatòria dels premis.

Els Premis Pioner reconeixen a recent doctorats que han orientat la seva investigació a obtenir resultats industrials o comercials.

La Institució CERCA ha celebrat avui l’acte de lliurament dels Premis Pioner 2021 amb la participació de guardonats, institucions i empreses col·laboradores. Lluís Rovira, director de CERCA, ha destacat la qualitat dels treballs presentats i l’interès real que han mostrat diverses empreses, incloent la negociació d’una patent.

Els guardonats de la vuitena edició són:

Dr. Damià Viana Casals per la tesi “EGNITE: Engineered Graphene for Neural Interface”
El Jurat ha valorat que la tesi, que descriu una tecnologia de microelèctrodes basats en EGNITE, un material de grafè porós que proporciona una interfície neuronal bidireccional estable i d’alt rendiment, té aplicacions òptimes en teràpia neuronal, entre altres, un gran potencial d’impacte i una maduresa de la tecnologia (TRL) molt propera al mercat.

Dr. Rafael Mestre Castillo per la tesi “Hybrid bio-robotics: from the nanoscale to the macroscale”
El Jurat ha considerat que la tesi, sobre el desenvolupament i l’aplicació de bioactuadors i biorobots basats en teixit muscular i la millora de la seva fabricació mitjançant tecnologies d’impressió 3D, pot tenir un gran impacte en diversos sectors i aplicacions.

Dra. Patricia Ramírez Priego per la tesi “Low-cost point-of-care biosensor device for clinical diagnosis in developing countries”
El Jurat ha considera que la tesi, que ha desenvolupat completament un innovador biosensor portàtil per al diagnòstic ràpid de la tuberculosi (TB) directament en mostres d’orina, pot tenir un gran impacte social, especialment en països en desenvolupament, i un clar interès comercial.

Dr. Eduard Masvidal Codina per la tesi “Graphene microtransistors: a wide-bandwidth technology for recording brain field potentials”
El Jurat ha considera que la tesi, que desenvolupa interfícies neuronals flexibles basades en transistors de grafè (gSGFETs) i estudia el seu ús per al registre d’activitat neuronal, comparant-les amb tecnologies punteres actuals, mostra una implementació de la tecnologia amb un gran impacte al seu segment d’aplicació.

Dra. Gemma Rotger Moll per la tesi “Lifelike Humans: Detailed Reconstruction of Expressive Human Faces”
El Jurat ha considera que la tesi, que desenvolupa tècniques noves per aconseguir la creació automàtica de cares detallades i realistes de personatges sintètics (CGI) mitjançant setups de baix cost, té una aplicació directa al món actual i futur de l’entreteniment.

Dra. Ariadna Montero Blay per la tesi “Engineering Mycoplasma species for biotechnological and biomedical applications”
El Jurat ha considera que la tesi, que explora com diferents espècies de micoplasma poden ser explotades biotecnològicament o a l’àmbit de la biomedicina, obre les portes a nous enfocaments en l’àmbit de la medicina personalitzada.

La dotació de cada premi és de 1.000 Euros, que aporten CERCA i les entitats col·laboradores que enguany han estat el programa The Collider de Mobile World Capital Barcelona, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), la Cambra de Comerç i Caixa d’Enginyers.

El jurat ha estat integrat per Melba Navarro, experta en transferència de tecnologia a CIMNE Tecnologia; Nadia Pons, Directora del Health Entrepreneurship Program al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona; Núria Martí, directora d’Innovació a Biocat;  Manuel Palacín, director del programa The Collider de Mobile World Capital Barcelona; Julià Manzanas, RBDM Southern Europe a AREOPA Group International i President de la Comissió d’Economia del Coneixement i Innovació del Col·legi d’Economistes de Catalunya; i Joan Sansaloni, responsable de la unitat de Propietat Industrial i Intel·lectual d’ACCIÓ.

Trobareu el vídeo de l’acte en aquest enllaç.

Compartir

Més notícies