Catedràtica emèrita de matemàtiques, va ser nomenada vicepresidenta de la I-CERCA el juny de 2023.
El Govern distingeix igualment Eudald Carbonell, fundador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA)
Avui té lloc l’acte de lliurament de la Creu de Sant Jordi a la Dra. Sanz-Solé (Sabadell, 1952) per la seva contribució i trajectòria al món de les ciències i les matemàtiques.
Amb una dilatada trajectòria professional, Marta Sanz Solé és especialista en teoria de probabilitats. Els seus interessos de recerca són l’anàlisi estocàstica, en particular les equacions diferencials i en derivades parcials estocàstiques.
Doctorada per la Universitat de Barcelona (UB), ha estat professora titular de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Amb posterioritat, ha estat catedràtica a la UB on es va incorporar com a membre del grup de recerca sobre processos estocàstics. Entre 1993 i 1996 ha estat degana de la Facultat de Matemàtiques de la UB i vicepresidenta de la Divisió de Ciències Experimentals i Matemàtiques (2000-2003) de la mateixa universitat.
La Dra. Sanz ha exercit la presidència de la Societat Matemàtica Europea (2011-2014), sent la primera dona a exercir aquest càrrec. Així mateix, ha format part de comitès científics i de direcció de diversos centres de recerca en matemàtiques d’Europa i ha estat presidenta del panel PE1 (Matemàtiques) de les Consolidator Grants (CoG) a les convocatòries del 2019 i 2021 del Consell Europeu de Recerca.
La seva excel·lència acadèmica ha estat reconeguda amb distincions i premis, com ara la Medalla Narcís Monturiol a l’Excel·lència Científica i Tecnològica de la Generalitat de Catalunya (1998), Fellow de l’Institute of Mathematical Statistics (2011), membre de l’Institut d’Estudis Catalans (2016), de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (2019), i col·legiada d’honor del Col·legi d’Economistes de Catalunya, entre altres.
En el mateix acte, el Govern distingirà a Eudald Carbonell, arqueòleg, catedràtic de Prehistòria i fundador i director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) entre 2004 i 2015, per la seva gran tasca científica i divulgativa dintre del camp de l’arqueologia i la prehistòria. A més de la seva trajectòria acadèmica, el Dr. Carbonell ha dirigit nombroses excavacions, entre les quals destaquen sobretot la seva tasca al capdavant del jaciment prehistòric d’Atapuerca, un dels més importants del món; i també el seu treball com a director a les excavacions de l’Abric Romaní, un registre clau per conèixer com vivien els prehistòrics neandertals. El 1997 va rebre el Premi Príncep d’Astúries i el 2009 va rebre el Premi Nacional de Cultura.
De les vint medalles individuals atorgades aquest any, set s’han donat a professionals de la ciència i la recerca. Avui reben aquest reconeixement Claudi Alsina, catedràtic en Matemàtiques; Pilar Bayer, catedràtica emèrita en Àlgebra; Carme Torras, matemàtica, informàtica i escriptora; Elia Torroella, farmacèutica i Jordi Camí, vicepresident tercer de la Fundació Pasqual Maragall, impulsor del CRG, del PRBB i director de l’IMIM (actual Institut de Recerca Hospital Mar) entre 1985 i 2005.