On són les dones?

El propòsit d’aquesta jornada és fomentar i promoure el lideratge de les dones en les màximes posicions de la recerca.

Actualment, d’acord amb les dades recollides per UNEIX el 2021, només el 28% de les investigadores principals en grups de recerca reconeguts (SGR) del sistema CERCA són dones. Aquesta realitat ens impulsa a centrar-nos en el suport i l’orientació de les investigadores R2 i R3, amb l’objectiu que es puguin identificar amb l’experiència d’exitoses científiques.

Us animem a unir-vos a aquesta jornada per contribuir a la promoció i el foment del lideratge de les dones en la recerca, un objectiu crucial per al futur de la nostra comunitat científica.

Programa

27 novembre 2023

10.30 h – 13.30 h

Centre Esther Koplowitz
Auditori Esteve
Rosselló 149-153
08036 Barcelona

10.30 Obertura i cafè de benvinguda

11.00 Les dones als llocs de lideratge a les institucions de recerca.

Lluís Rovira, director de la Institució CERCA

11.30 ‘Peer to Peer’ amb investigadores principals de centres CERCA

Modera : Dra. Marta Sanz-Solé, Vicepresidenta de CERCA

Dra. Michela Bertero, Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)

Prof. Laura Lechuga, Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2)

Dra. Ana Caño, Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)

Dra. Marga Nadal, Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI)

Dra. Joana M. Pujades, Centre d’Estudis Demogràfics (CED)

Dra. Mònica Roca i Aparici, Grup isardSAT

Debat / Q&A

13.30 Cloenda i fi de l’acte

Ponents

Picture of Michela Bertero
Michela Bertero

Directora d'estratègia | Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)

Doctora en biologia amb més de 20 anys d’experiència en investigació i en gestió de la ciència en diferents centres internacionals, és actualment la directora d’estratègia de l’IDIBAPS. La Dra. Bertero impulsa el desenvolupament del pla estratègic de l’institut i coordina diferents unitats per promoure ciència d’excel·lència, atracció de talent i una cultura i un entorn inclusius. Va promoure el projecte europeu LIBRA amb diferents centres d'investigació internacionals per desenvolupar plans d'igualtat de gènere i l'intercanvi de bones pràctiques en la promoció del talent femení.

Picture of Laura Lechuga
Laura Lechuga

Investigadora principal - Prof. d'Investigació del CSIC |
Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2)

Doctora en química per la Universitat Complutense de Madrid, és Professora d’Investigació del CSIC i directora del grup de recerca en Nanobiosensors i Aplicacions Bioanalítiques de l’Institut Català de Nanociéncia i Nanotecnologia (ICN2). També és líder del grup Networking Biomedical Research Center (CIBER).

És autora de més de dues-centes publicacions molt citades, i de vuit famílies de patents a escala nacional i internacional, de les quals set estan transferides a la indústria. Ha participat en més de cinquanta-cinc projectes de recerca en la seva majoria internacionals. Durant la seva investigació ha creat nous tipus de bio-sensors nanofotònics, i els ha integrat en plataformes de tipus 'lab on a chip' al costat d'altres components electrònics, maquinari i programari.

Picture of Ana I. Caño-Delgado
Ana I. Caño-Delgado

Investigadora distingida | Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)

Ana I. Caño-Delgado és investigadora distingida del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) i fundadora de PLANeT BIOTECH, la primera spin-off del CRAG, dedicada a generar noves eines biotecnològiques per lluitar contra els efectes de la crisi climàtica en l’agricultura. Es va doctorar en Biologia al John Innes Centre (Regne Unit) i va ser una HFSPO Postdoctoral Fellow al Salk Institute (EUA). És reconeguda internacionalment per haver publicat en nombroses revistes científiques d'alt impacte, ha rebut premis en ciència i emprenedoria i és membre electa de l'EMBO des del 2016.

La Dra. Cañor està considerada una de les 500 dones més influents del país. Al CRAG, dirigeix el grup de senyalització de Brassinosteroids recolzat dues vegades consecutives per les subvencions del Consell Europeu d'Investigació (ERC) a cultius capaços de créixer en condicions de sequera severa. A més, Caño-Delgado és una divulgadora científica compromesa que persegueix dos objectius específics: fomentar el lideratge científic de les dones i l'acceptació de les eines d'edició de gens en l'agricultura.

Picture of Marga Nadal
Marga Nadal

Directora | Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI)

Marga Nadal és doctora en Biologia. Després de més de vint anys en el món de la recerca en Citogenètica molecular humana, l’any 2010 es va iniciar en la gestió de la ciència. Ha estat adjunta a la direcció científica de l’IDIBELL, responsable de la Unitat de Gestió de la Recerca de l’ICO, Directora d’estratègia de l’IDIBAPS i des de fa dos anys i mig, dirigeix l’IDIBGI.

La Dra. Nadal va publicar el 2022 la novel·la ‘Vides regalades’ que tracta sobre la vida de les dones a principis del s. XX quan no podien prendre cap decisió sobre les seves vides.

Picture of Joana Maria Pujadas
Joana Maria Pujadas

Investigadora principal | Centre d'Estudis Demogràfics (CED)

Investigadora Principal de l’àrea de Demografia Històrica del Centre d’Estudis Demogràfics | Professora Agregada de la Universitat Oberta de Catalunya. Doctora en Ciències Històriques per la Universitat de les Illes Balears - Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Investigadora Principal de l’àrea de Demografia Històrica del Centre d’Estudis Demogràfics i Professora Agregada de la Universitat Oberta de Catalunya. Així mateix, actualment és la presidenta de l’Associació Espanyola i Portuguesa de Demografia Històrica. Des de 2014 és coordinadora de la xarxa de Família i Demografia de l’European Social Science History Conference. A més, des de 2022 és co-editor de la revista Historical Life Course Studies. Recentment, ha estat guardonada amb el premi Louis Henry en reconeixement a les innovacions metodològiques en la creació, visualització i anàlisi de dades de les seves recerques per part de l’European Society of Historical Demography.

Ha publicat en les principals revistes d’Història i Demografia Històrica: Cliometrica, The History of the Family, Journal of Historical Sociology, Economics & Human Biology, European Review of Economic History, Ayer, Revista de Historia Económica, Revista de Historia Agraria, entre d’altres.

Picture of Mònica Roca i Aparici
Mònica Roca i Aparici

Fundadora i directora | Grup IsardSAT

Fundadora i directora del grup isardSAT, amb seus a Catalunya i Anglaterra, compaginant la direcció de l'empresa amb el lideratge cientificotècnic, gràcies als seus més de 25 anys d’experiència en el seu camp. Com a enginyera i científica sènior, també és la directora d'R+D+i de l’empresa i aporta el suport tècnic i científic a tots els projectes de recerca que isardSAT duu a terme.

isardSAT és una empresa de recerca que lidera el disseny i desenvolupament d’algorismes de processament de dades per a instruments de microones actives i passives a bord dels satèl·lits d’Observació de la Terra, de l’Agència Espacial Europea, i per aplicacions climàtiques. L’empresa també duu a terme projectes de recerca científica en el camp de la mitigació dels efectes del canvi climàtic i consultoria d'enginyeria de teledetecció, per a organitzacions internacionals, instituts científics i indústria en el camp de l'observació de la Terra.

Els anys 2021 a 2023, ha estat la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, la primera presidenta en 135 anys.

Modera

Picture of Marta Sanz-Solé
Marta Sanz-Solé

Professora emèrita i Vicepresidenta de CERCA

Amb una dilatada trajectòria professional, Marta Sanz Solé és especialista en teoria de probabilitats. Els seus interessos de recerca són l’anàlisi estocàstica, en particular les equacions diferencials i en derivades parcials estocàstiques.

Doctorada per la Universitat de Barcelona (UB), ha estat professora titular de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Amb posterioritat, ha estat catedràtica a la UB on es va incorporar com a membre del grup de recerca sobre processos estocàstics. Entre 1993 i 1996 ha estat degana de la Facultat de Matemàtiques de la UB i vicepresidenta de la Divisió de Ciències Experimentals i Matemàtiques (2000-2003) de la mateixa universitat. Així mateix, ha estat presidenta de l'European Mathematical Society de 2011 a 2014. Actualment és professora emèrita.

Col·labora:

Participen:

Programa finançat en virtut dels fons del Pacte d’Estat contra la violència de gènere del Ministeri d’Igualtat.