El projecte dona suport a regions i ciutats per a promoure la bioeconomia circular
El consorci CITISYSTEM ha estat present a l’Smart City Expo World Congress, l’esdeveniment internacional més rellevant en l’àmbit de les ciutats intel·ligents i la innovació urbana, celebrat del 7 al 9 de novembre.
Les institucions catalanes involucrades en el projecte europeu es van reunir el 9 de novembre a l’Smart City Expo World Congress amb representants de tots els països participants amb l’objectiu de compartir experiències, bones pràctiques i noves estratègies per enfortir la bio economia circular de ciutats i territoris.
Tal com va presentar Katerina Medkova, de LAB University of Applied Sciences i cap visible del projecte, l’objectiu és desenvolupar la bio economia circular i permetre, a través de l’intercanvi de coneixement i solucions potencials, que tothom pugui capitalitzar resultats ja provats.
Compartint l’expertesa catalana
En representació del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Miriam González va presentar l’Estratègia de la Bio economia de Catalunya 2021-2030 (EBC2030) que va definir com una oportunitat per avançar cap a la sostenibilitat econòmica, social i ambiental garantint, alhora, el balanç territorial.
L’EBC2030 el coordina una unitat tècnica transversal i fomenta la complicitat entre agents per a prendre accions com, per exemple, encapçalar la transferència tecnològica i l’R+D+I, encoratjar l’ús i consum de bio productes, bioenergia i biomaterials, o enfortir el paper de l’administració en l’adaptació de polítiques a favor de la bio economia circular.
El primer Pla d’Acció, ja en funcionament, se centra a millorar la gestió forestal, crear paisatges agroforestals resistents, i recuperar productes i derivats de la cadena alimentària, així com aprofitar les restes de matèria orgànica per a la seva reutilització en forma de biogàs, biometà o fertilitzants orgànics innovadors, a tall d’exemple.
Seguidament, Francesc Giró, director de Planificació Estratègica de l’Agència de Residus de Catalunya, ha abordat les polítiques relacionades amb la recollida de residus a Catalunya. El 1993, la Llei sobre residus obligava els ciutadans a separar la matèria orgànica: aleshores, la recollida selectiva de matèria orgànica era de l’1,4%; el 2022, havia incrementat fins a un 47,2%. Malgrat això, encara hi ha molts reptes per superar: des d’avançar en l’aplicació de sistemes de recollida selectiva eficients en grans ciutats i municipis densament poblats, fins a enfrontar-se a l’aparició de materials compostables en la recollida i tractament de la matèria orgànica.
Per aquest motiu, aquest 2023 s’està esbossant una nova llei sobre la prevenció, gestió i ús eficient de recursos en matèria de residus. Així mateix, s’està desenvolupant un full de ruta sobre economia circular per combatre aquests reptes i continuar fent passos cap a una societat més verda.
Cap a un futur millor
L’esdeveniment ha conclòs amb una taula rodona moderada per Lluís Rovira, director de la Institució CERCA, i per Maria Jäppinen, portaveu de LAB; ambdós han proposat preguntes per a reflexionar i debatre sobre tot allò relacionat amb la bio economia circular, i han apel·lat a continuar creant ciutats més sanes i sostenibles per a les futures generacions.