Declaració a favor del valor afegit per a l’excel·lència a la recerca europea

L’any passat els presidents de Max Panck i CNRS van organitzar una reunió a Brussel·les amb alguns actors públics i privats de la recerca a Europa. Entre ells hi havia INSERM, Helmholtz, Leibniz, CEA, CSIC, EPFL, ETH, Universitat d’Oxford, Universitat d’Oslo, Universitat La Sapienza, KU Leuven, TOTAL, SOLVAY, SIEMENS, entre d’altres.

De la trobada en va sortir una declaració que posiciona i conclou els següents punts principals:

  • Els centres d’excel·lència s’han de reforçar per salvaguardar la posició europea en recerca i capacitat d’innovació.
  • Europa hauria d’enfocar-se en innovacions disruptives més que no pas en petits canvis graduals de les tecnologies existents.
  • Caldria donar alta prioritat a cultivar noves fornades d’investigadors i a alimentar els cervells més brillants i estimular-los en un context de llibertat per fer la ciència que volen i atraure’ls oferint-los la millor infraestructura científica.
  • Caldria reafirmar-se en què les ciències socials i les humanitats són essencials per trobar solucions als grans reptes globals.
  • La competició global exigeix finançament per a la recerca, a nivell nacional i europeu, que exclusivament s’orienti a l’excel·lència científica, i els programes marc de la Unió Europea haurien d’incrementar els seus fons i no suplir les retallades dels Estats ni dissuadir-los d’arribar a una despesa en recerca del 3% respecte al seu PIB.

No hi ha dubte que estratègicament la trobada es va fer en el moment que calia pressionar a la UE i als Estats per destinar més diners a H Europe. També és cert que CNRS necessita un major suport de l’Estat francès per intentar aguantar la qualitat de la seva recerca, ja que el problema de finançament se li està tornant estructural. I en canvi Max Planck segueix ampliant el seu suport de l’Estat Federal i dels Länder que ja arriba a un 84,7% el 2017.

Bé, sigui com sigui, des de CERCA hem contactat recentment amb Max Planck per dir-los que estem plenament alineats amb la Declaració resultant. I Max Planck ens ha contestat dient que en properes iniciatives ens tindran en compte. Penso que des de CERCA tenim moltes coses a explicar i a compartir, i que és molt positiu que anem involucrant-nos en les dinàmiques de presa de decisió i “advise” a nivell d’Europa. Així ho intentem d’acord amb els objectius d’internacionalització dels nostres Estatuts.

Compartir

Lluís Rovira

Biòleg. Doctor per la Universitat de Barcelona (1998) i Màster MDAE de l’IBEI (2015). Director de la I-CERCA des de 2011. — Biologist. PhD from the University of Barcelona (1998) and MDAE Master from the IBEI (2015). Director of Institució CERCA since 2011.

Articles relacionats per iniciativa

Bruna Vives

18/11/2022
CERCA ha iniciat ÀGORA, un programa inèdit i innovador dedicat al col·lectiu de gerents dels centres CERCA. ÀGORA posa en el centre la formació directiva dels gerents i els reptes estratègics en la gestió de la recerca i la innovació.
Gènere

Lluís Rovira

07/07/2020
Des dels seus inicis, a I-CERCA hem tingut molt present la importància de la presència femenina en la recerca, reivindicar-ne les aportacions.
Corporatiu

Lluís Rovira

06/05/2020
Enguany, enmig del tsunami del COVID-19, ha tingut lloc un fet rellevant pel sistema CERCA: l’aprovació d’uns nous estatuts de la Institució CERCA.

Publicacions relacionades

CorporatiuMemòria
17/07/2023