La visibilitat del Programa CERCA

ImpacteInternacional

La Generalitat de Catalunya destina cada any uns 100 milions d’Euros de manera ordinària a finançar els centres CERCA, els quals en conjunt superen els 400 milions d’Euros de pressupost. Aquest programa de Govern busca no només captar fons addicionals per a la recerca, amb la implicació de diferents actors com les universitats, els hospitals, el CSIC, etc. sinó també obtenir una visibilitat de CERCA per poder així mostrar a Catalunya i al Món la realitat i el potencial d’una recerca catalana ben organitzada i efectiva, comú en països i economies ben desenvolupades.

El programa CERCA ha assolit uns nivells d’execució de la recerca rellevants, que es poden mesurar pel lideratge en ajuts europeus, en ERC Proof of Concept (PoC), per les moltes publicacions prestigioses de gran impacte, per la contribució a iniciatives internacionals, per la captació de talent, per la creació d’empreses, etc. Però en canvi no ha assolit encara una visualització suficient de CERCA com a conjunt, addicional a la que cada centre fa de manera individual (que també cal fer!).

Com diria un anglosaxó, … as a matter of accountability… caldria que els centres CERCA s’impliquessin més ( a canvi de les aportacions basals que reben) en aportar actius per aquesta marca conjunta que en determinats indicadors fa ombra a Europa a institucions com CNRS, Max Planck, CSIC, INSERM, INRA, etc.

Notes de premsa, pàgines web, convenis institucionals, participació a congressos i conferències, i moltes altres activitats són bons targets per contribuir a la identitat comuna CERCA que com a plataforma ens ha de portar més força en la presa de decisions en l’àmbit científic a nivell europeu i internacional. Renunciar a això és perdre actius.

Cal adreçar més esforç a aquesta qüestió des de cada una de les més de 40 institucions que pertanyen a CERCA. La prova del cotó serà quan cada investigador o investigadora d’un centre sàpiga que està treballant en un centre CERCA. Avui encara, no estem en aquest punt.

Compartir

Lluís Rovira

Biòleg. Doctor per la Universitat de Barcelona (1998) i Màster MDAE de l’IBEI (2015). Director de la I-CERCA des de 2011. — Biologist. PhD from the University of Barcelona (1998) and MDAE Master from the IBEI (2015). Director of Institució CERCA since 2011.

Articles relacionats per iniciativa

Bruna Vives

18/11/2022
CERCA ha iniciat ÀGORA, un programa inèdit i innovador dedicat al col·lectiu de gerents dels centres CERCA. ÀGORA posa en el centre la formació directiva dels gerents i els reptes estratègics en la gestió de la recerca i la innovació.
Gènere

Lluís Rovira

07/07/2020
Des dels seus inicis, a I-CERCA hem tingut molt present la importància de la presència femenina en la recerca, reivindicar-ne les aportacions.
Corporatiu

Lluís Rovira

06/05/2020
Enguany, enmig del tsunami del COVID-19, ha tingut lloc un fet rellevant pel sistema CERCA: l’aprovació d’uns nous estatuts de la Institució CERCA.

Publicacions relacionades

CorporatiuMemòria
08/07/2024