Institut de Recerca de la Sida

Recerca d'excel·lència per acabar amb les malalties infeccioses

L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa és un institut de referència internacional, líder en la recerca per a l’erradicació del VIH/sida i les malalties que hi estan relacionades. La investigació que porta a terme també afronta altres reptes de la biomedicina actual, com ara l’estudi de les malalties infeccioses emergents, el microbioma i el càncer.

Impulsat conjuntament per la Fundació “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, IrsiCaixa es va constituir el 1995 com a fundació privada sense ànim de lucre.  El doctor Bonaventura Clotet n’és el director, alhora que és president de la Fundació Lluita contra les Infeccions i director clínic de malalties infeccioses de la gerència territorial de l’Àrea Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut.

IrsiCaixa està ubicat a l’entorn de l’Hospital Germans Trias i Pujol i de la Fundació Lluita contra les Infeccions, la qual cosa comporta un model únic de col·laboració entre personal investigador i assistencial, pacients i representants de la comunitat. Aquesta transferència de coneixement entre els diversos actors socials implicats permet aportar noves solucions i facilitar els avenços cap a la curació i erradicació del VIH/sida, un millor tractament de les malalties infeccioses emergents i l’evolució en l’estudi del microbioma i el càncer.

Els 12 grups de recerca i les més de 100 persones que conformen l’equip professional d’IrsiCaixa fan recerca translacional, en coordinació amb centres d’investigació i assistencials d’arreu del món. A més, les publicacions que se’n deriven es troben entre les que registren els factors d’impacte més alts en el camp de les malalties infeccioses.

Estructura

Fundació

Data de creació

1995

Àmbit

Ciències Mèdiques i de la Salut

Paraules clau

Càncer, COVID-19, Immunitat, Infeccions emergents, Malalties infeccioses, Microbioma, Sistema immunitari, Vacunes, VIH/sida, Virus

Patronat/Consell

Generalitat de Catalunya – Fundació “la Caixa”

Xarxes

ACER - Associació Catalana d’Entitats de Recerca
ICREA - Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats

Àmbits RIS3CAT

Sistema educatiu i de generació de coneixement, Sistema sociosanitari

Objectius de Desenvolupament Sostenibles

Salut i benestar

Contacte

Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. de Canyet, s/n
08916 Badalona

Tel. +34 934 656 374

Identificador UE (PIC): 997382131

Altres centres relacionats per àmbits