Conferència CERCA 2022

Enguany, el Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) acollirà la reunió a les seves instal·lacions a Tarragona (Av. dels Països Catalans, 16, 43007 Tarragona), cosa per la qual estem molt agraïts.

Després d’uns anys de no poder celebrar aquesta reunió o de fer-ho amb certes restriccions de distància i aforament, ens fa molta il·lusió retrobar-vos de forma presencial i poder compartir un matí per debatre aspectes estratègics d’interès per a l’evolució del sistema CERCA.

Comptarem amb la participació del Prof. Avelino Corma, professor d’investigació i fundador de l’Institut de Tecnologia Química ITQ (CSIC/UPV), expert reconegut internacionalment en catalitzadors sòlids àcids i bifuncionals i Premi Princep d’Astúries en Investigació Científica y Técnica 2014.

Per més informació, contacteu amb comunicacio.cerca@gencat.cat

Campanya: #JoSocReCERCAire

La celebració del desè aniversari de CERCA es va veure truncada per l’esclat de la COVID-19. Un any després hem pogut celebrar el 10+1 aniversari amb la col·laboració de tots els centres.

Hem fet una tirada de 14000 samarretes amb el lema #JoSocReCERCAire per distribuir entre tot el personal del centre. L’objectiu de l’acció és arribar a aquest públic, amb el que no tenim un contacte directe, i aconseguir un coneixement i una identificació amb la marca.

El disseny de la samarreta incorpora bona part dels àmbit de la ciència dels centres CERCA.

  • Gravat de la figura d’un cavall, descobert el 2019, juntament amb moltes altres figures, a les parets de la cova de la Font Major a l’Espluga de Francolí, un santuari d’aproximadament 15000 anys d’antiguitat.
  • La fórmula de l’entropia, plantejada per Claude E. Shannon el 1948, és la mesura d’incertesa d’una font d’informació. En aquest context, la formula de Shannon mesura el nombre de preguntes que es necessiten per arribar a la resposta correcta.
  • Seqüència de reconeixement de l’endonucleasa de restricció HindIII. Els enzims de restricció de tipus II, com HindIII, tallen la doble cadena d’ADN al lloc de la seva seqüència de reconeixement. El descobriment d’aquests enzims als anys 1970s permeté el desenvolupament de la tecnologia de l’ADN recombinant, l’enginyeria genèrica i d’altres tecnologies, que han portat des de la producció d’insulina sintètica a seqüenciar el genoma humà.
  • Gràfic del senyal d’un electrocardiograma, en representació dels avenços biomèdics.
  • Codi binari, en representació de la informàtica i les telecomunicacions.
  • Àtom de Carboni, sobre el qual es fonamenta la matèria orgànica i el món biològic.
  • Àtom de Silici, base del microxips , sobre els quals es fonamenta l’evolució computacional i les seves aplicacions.