Presentem la memòria anual 2023, en la qual es destaquen els avenços i les fites assolides per la Institució CERCA. Durant l’any 2023, la I-CERCA ha continuat amb l’impuls als centres CERCA, ha fomentat activitats de col·laboració, formació i ha dinamitzat la transferència de coneixement i la creació de sinergies.
Gran part de l’activitat de l’any s’ha centrat en el desenvolupament d’accions orientades a la promoció i la comunicació de la transferència del coneixement dins el Sistema CERCA. Aquestes activitats estan vinculades al Pla estratègic d’innovació i transferència de coneixement impulsat pel Departament de Recerca i Universitats a través de la Direcció General de Transferència i Societat del Coneixement.
Així mateix, cal destacar la campanya “A CERCA, el futur és el nostre present” amb què s’ha volgut difondre i apropar el sistema de centres d’investigació català a la ciutadania.
Si l’any 2021 podem considerar que va marcar el punt d’inflexió en l’evolució de la I-CERCA, fent avançar el sistema de centres cap a un model europeu, l’any 2022 ha suposat la consolidació del model de recerca i desenvolupament a Catalunya amb l’aprovació de la Llei de la Ciència el 21 de desembre. La nova llei, llargament esperada, proveeix el sistema i, per tant, als centres CERCA, de les eines jurídiques i econòmiques necessàries per desenvolupar-se i competir dins la comunitat científica internacional i defineix els centres CERCA i la Fundació Institució dels Centres de Recerca de Catalunya com a integrants del sistema CERCA.
Aquest, també ha estat l’any en què s’han posat en marxa dues accions formatives que definiran l’evolució del sistema en els anys vinents. La primera és el programa de formació ÀGORA, dirigit al grup de gerència dels centres. El programa inclou diferents temes d’interès que van des de l’actualització en legislació laboral a l’impuls a la internacionalització, la diversificació de les fonts de finançament, la implantació de l’agenda RRI als centres o la millora de la participació ciutadana en la recerca i la innovació (Recerca i innovació responsables, en les seves sigles en anglès).
El segon programa endegat va dirigit als responsables de l’estratègia d’impacte de la recerca. L’objectiu d’aquesta activitat és capacitar aquest grup de professionals perquè desenvolupin bones narratives d’impacte pensant en 2024, any en què està previst fer una nova convocatòria d’avaluació de l’impacte (RIA).
En síntesi, l’actuació de la I-CERCA durant 2022 ha suposat una evolució de les activitats que venia desenvolupant de manera exitosa i ha obert noves oportunitats que han de portar un creixement tant del sistema com de la institució.
L’any que deixem enrere passarà per ser un dels moments que marcaran un punt d’inflexió en l’evolució de la I-CERCA. El fet de començar a tenir resultats positius en les convocatòries Horizon Europe de la Comissió Europea i de rebre finançament del Pressupost General de l’Estat pel projecte CERCAGINYS, sens dubte marcaran l’evolució de la institució en els propers anys.
Podríem dir que l’instrument inicial que va ser la I-CERCA per implantar una política comuna d’actuació com a nucli de referència dels centres de recerca, s’ha consolidat i ha evolucionat de forma cohesionada cap a l’establiment d’un sistema de centres de recerca a Catalunya (sistema CERCA) més semblant als models de sistemes de centres com el francès o l’alemany.
Ens trobem en un moment de maduresa del sistema i és moment de fer camí cap a posicions més ambicioses que ens han d’acostar al que voldríem ser. Pensar que podem tenir un sistema de centres similar a la Societat Max Planck no ha de ser una quimera ni un somni, sinó un objectiu.
La visualització conjunta de tots els centres ha estat sempre la voluntat de CERCA. Aquesta, sense cap mena de dubte, ens ha de portar moltes alegries al conjunt de centres de recerca de Catalunya el qual, cal recordar que està profundament ancorat en el sistema universitari de Catalunya.
Enguany hem pogut constatar com CERCA en el seu conjunt s’ha convertit en la vuitena institució més finançada pels projectes d’H2020 de la UE. Gràcies a les bases de dades que la Comissió va obrir ja fa un temps, hem pogut apreciar com el conjunt de centres CERCA s’han convertit en un potent captador de fons europeus.
Acceptació de galetes
Al web de CERCA no hi ha publicitat ni fem seguiment personalitzat. Només utilitzem galetes pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis. Per a més informació consulteu la política de galetes.
Podeu acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar", rebutjar el seu ús prement el botó "Rebutjar" o configurar-les prement el botó "Configurar".
Funcional
Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer el seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.